Temaki sushi z omleta tamago
Temaki sushi z omleta tamago to wegetariańska odmiana sushi zwijanych w ręku. Zamiast wodorostów nori do zawijania używa się omleta tamago a wypełnienie stanowią warzywa i grzyby. Interesująca opcja dla osób, które nie przepadają za smakiem wodorostów nori.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
6rożków temaki 35minut
Servings Prep Time
6rożków temaki 35minut
Ingredients
  • 1szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
  • 1/4szt. papryki czerwonejpokrojonej w cienkie paski
  • 1szt. marchewkipokrojonej w cienkie, długie paski (użyć obieraczki do warzyw)
  • 5szt. grzybów shitakewymoczonych w gorącej wodzie przez 20 minut, pociętych w paski
  • 2liście sałaty lodowejporwanej na mniejsze kawałki
  • 2łyżeczki sezamu białegouprażonego na suchej patelni
  • kilkapędów cebuli dymki(sam szczypior)
  • 1łyżeczka oleju sezamowegodo usmażenia grzybów
Omlet tamago:
Instructions
  1. Połączyć składniki do przygotowania omletu, mieszając jajka z mirinem, sosem sojowym solą i cukrem.
  2. Na prostokątnej patelni do smażenia omletu (można użyć okrągłej patelni i na koniec przyciąć omlet w prostokąt) rozgrzać trochę oleju, pilnując aby nie był za gorący. Nadmiar oleju wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wlać 1/3 mieszanki na omlet i poruszając patelnią rozprowadzić ją równomiernie.
  3. Gdy wierzch omletu jest już prawie suchy przewrócić go na drugą stronę. Zsunąć omlet na deskę i przestudzić. W ten sam sposób usmażyć pozostałe dwa omlety. Kiedy przestygną przekroić je na pół aby uzyskać sześć płatów.
  4. Na patelni na małym ogniu rozgrzać łyżeczkę oleju sezamowego i przesmażyć krótko grzyby shitake, przestudzić.
  5. Kawałek omleta ułożyć na desce, na jego lewej części układać składniki zaczynając od listka sałaty następnie porcji ryżu, marchewki, dymki oraz papryki. Posmarować niewielką ilością wasabi, dodać grzyby i zawijać w rożek.
  6. Podawać posypane ziarenkami sezamu z wasabi, imbirem marynowanym i sosem sojowym do maczania.