Temaki sushi z omleta tamago to wegetariańska odmiana sushi zwijanych w ręku. Zamiast wodorostów nori do zawijania używa się omleta tamago a wypełnienie stanowią warzywa i grzyby. Interesująca opcja dla osób, które nie przepadają za smakiem wodorostów nori.
Prep Time | 35 minut |
Servings |
rożków temaki
|
Ingredients
- 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w cienkie paski
- 1 szt. marchewki pokrojonej w cienkie, długie paski (użyć obieraczki do warzyw)
- 5 szt. grzybów shitake wymoczonych w gorącej wodzie przez 20 minut, pociętych w paski
- 2 liście sałaty lodowej porwanej na mniejsze kawałki
- 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- kilka pędów cebuli dymki (sam szczypior)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego do usmażenia grzybów
Omlet tamago:
- 4 szt. jajka
- 2 łyżeczki mirinu
- 1 łyżeczka sosu sojowego japońskiego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju do smażenia
Ingredients
Omlet tamago:
|
Instructions
- Połączyć składniki do przygotowania omletu, mieszając jajka z mirinem, sosem sojowym solą i cukrem.
- Na prostokątnej patelni do smażenia omletu (można użyć okrągłej patelni i na koniec przyciąć omlet w prostokąt) rozgrzać trochę oleju, pilnując aby nie był za gorący. Nadmiar oleju wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wlać 1/3 mieszanki na omlet i poruszając patelnią rozprowadzić ją równomiernie.
- Na patelni na małym ogniu rozgrzać łyżeczkę oleju sezamowego i przesmażyć krótko grzyby shitake, przestudzić.
Share this Recipe