Temaki sushi - sushi zwijane w ręku można napełniać rozmaitym nadzieniem i podawać z różnymi sosami, wykonuje się je szybko i łatwo. Należy je zjadać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ płaty nori szybko miękną i stają się gumowate. Bardzo dobrym pomysłem jest zachęcenie gości czy domowników do zawijania własnych rożków w trakcie posiłku. Podajemy wcześniej przygotowane składniki i objaśniamy sposób zawijania ich w rożki. Nie zapomnijmy o miseczkach z wodą i ściereczkach do wycierania palców!
Prep Time | 15 minut |
Servings |
rożków sushi
|
Ingredients
- 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 3 płaty wodorostów nori przecięte na pół
- 100 g łososia wędzonego posiekanego
- trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- wasabi
- 6 szt. paluszków krabowych
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w zapałkę
- 1/3 szt. zielonego ogórka bez pestek, pokrojonego w cienkie paski
Dodatki:
Ingredients
Dodatki:
|
Instructions
- Dłonie zmoczyć w zimnej wodzie zakwaszonej octem i uformować z ryżu sześć kulek.
- Położyć połówkę płata nori na ręce błyszczącą stroną do dołu.
Share this Recipe