Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso to oryginalny, pyszny deser z japońskim akcentem. Chrupiąca tarta w 3 uzupełniających się smakach: kwaśne jabłka polane słodko-słonym karmelem z cukru trzcinowego i pasty miso. Całość dopełniona posypką z cynamonu i płatków migdałowych. Jest to przepis błyskawiczny z użyciem gotowego ciasta na tartę, dostępnego w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Oczywiście można także zastosować ulubiony przepis na ciasto do tarty i przygotować je własnoręcznie.
AZJATYCKIE DESERY
Ostatnio kilku użytkowniku narzekało na brak na naszej stronie deserów. I rzeczywiście nie było ich za wiele bo ja osobiście nie specjalizuję się w słodkościach. Na szczęście Magda Klimczak jest świetna w słodkich przepisach i oto właśnie jest Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso. To już drugi w ostatnich tygodniach przepis (wcześniej pojawiły się Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym). Przypuszczam, że to nie koniec słodkich przysmaków:)Prep Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 arkusz gotowego ciasta na tartę
- 5 szt. jabłek twardych i kwaśnych
Słony karmel miso:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (ok. 100g)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki pasty miso jasnej
Do posypania:
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
Ingredients
Słony karmel miso:
Do posypania:
|
Instructions
- Formę do pieczenia wykładamy gotowym ciastem na tartę, podpiekamy je w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 20 min.
- W tym czasie kroimy jabłka w cieniutkie plasterki i przygotowujemy karmel rozpuszczając na patelni na niewielkim ogniu: cukier z wodą, masłem i pastą miso.
- Plasterki jabłek układamy na cieście i polewamy 1/2 przygotowanego karmelu. Następnie posypujemy migdałami i cynamonem.
Share this Recipe