Tajski smażony ryż z omletem tamago to doprawiony po tajsku smażony ryż z japońskim elementem - omletem tamago. Do wykonania tego dania możemy użyć ryżu, który został nam po imprezie albo dużym obiedzie, jeżeli trochę wysechł to bardzo dobrze, ponieważ do smażenia najlepszy jest przeschnięty ryż.
Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. cebuli małej, drono posiekanej
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka pasty curry czerwonej
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być z puszki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu, odstawiony na min. godzinę
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 2 łyżki oleju do smażenia
Na omlet tamago (składniki wymieszać):
- 1 szt. jajka ubitego
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta soli
Do przybrania:
- garść świeżej kolendry
- kawałek papryki czerwonej pokrojonej w plasterki
Ingredients
Na omlet tamago (składniki wymieszać):
Do przybrania:
|
Instructions
- Rozgrzać olej i wlać masę jajeczną na patelnię pokrywając ją cienką warstwą.
- Na pozostałym na patelni oleju smażyć krótko cebulę z czosnkiem i pastą curry.
Share this Recipe