Mango Sticky Rice to bardzo popularny tajski deser z ryżu kleistego z dodatkiem sosu kokosowego i owoców mango…w naszej wersji również z dodatkiem słodkich owoców liczi.
Doskonały orientalny deser na każdą okazję!
Prep Time | 2 godziny |
Cook Time | 30 minut |
Servings |
porcje
|
Ingredients
- 300 g tajskiego ryżu kleistego
- 1,5 puszki mleka kokosowego
- 1 puszka mango
- 1 puszka owoców liczi
- 4 łyżki cukru palmowego
- 1 łyzeczka mąki z tapioki
- ćwierć łyżeczki soli
- listki świeżej mięty
- wiórki kokosowe lub sezam
Ingredients
|
Instructions
- Ryż ugotować zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Przedewszystkim należy pamiętać o 3,4 krotnym przepłukaniu ryżu. Następnie zalać zimną wodą i odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc) i wtedy dopiero gotować.
- Mleczko kokosowe wlać do garnka, dodać cukier palmowy, sól i dobrze razem wymieszać. Całość gotować ok 5 minut.
- Następnie połowę zawartości mleczka z garnka dolać do ugotowanego ryżu i wymieszać. Mleczko fajnie wsiąknie i oblepi ryż. Do pozostałej w garnku zawartości mleczka dodać łyżeczkę mąki z tapioki wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Całość zagotować, dobrze mieszając, aby nie było grudek. Po zagotowaniu powstanie nam pyszny, aksamitny sos kokosowy 🙂
- Na talerz przekładamy ryż, dodajemy pokrojone mango, owoce liczi, a całość polewamy naszym sosem kokosowym
- Deser dekorujemy listkami świeżej mięty oraz wiórkami kokosowymi lub sezamem
- Ps. Nie zapominajcie, że w otwartych puszkach mango i liczi pozostała Wam spora ilość soku, z których możecie zrobić egzotyczny napój, koktajl lub... drinka 😉 ;P
Recipe Notes
Sprawdzony sposób na idealne ugotowanie ryżu kleistego w parowniku poniżej↓
https://www.kuchnieorientu.pl/przepis/ryz-slodki-kleisty-gotowanie-na-parze/
Share this Recipe