Tajski bulion curry z makaronem mie
Tajski bulion curry z makaronem mie to rozgrzewająca zupa doprawiona na ostro tajską czerwoną pastą curry, serwowana z falistym makaronem mie i świeżymi ziołami. Do przygotowania dania niezbędny jest wywar wołowo-drobiowy, który można przygotować z naszego przepisu Rosół chiński zastępując 1/2 kurczaka pręgą wołową lub inną wołowiną.

PYSZNA MIĘSNA WKŁADKA (opcja)

Jeżeli do przygotowania bulionu użyliśmy pręgę wołową, to jej po ugotowaniu zostaje nam kawałek bardzo smacznej gotowanej wołowiny. Warto jest ją pociąć w plasterki i dodać do zupy uzyskując pyszną i pożywną wkładkę mięsną.

WERSJA WEGETARIAŃSKA

Danie można bardzo łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
6osób 15minut
Cook Time
4godziny (bulion)
Servings Prep Time
6osób 15minut
Cook Time
4godziny (bulion)
Ingredients
Bulion curry:
Dodatki:
Instructions
  1. Przygotowujemy bulion najlepiej wołowo-drobiowy. Możemy skorzystać z tego przepisu Rosół chiński zastępując 1/2 kurczaka pręgą wołową. W wersji wege używamy bulionu warzywnego lub warzywno-grzybowego.
  2. Na 1 łyżeczce oleju sezamowego, na średnim ogniu podsmażamy czosnek, chilli, trawę cytrynową i imbir. Kiedy warzywa zaczną wydzielać piękny aromat dodajemy pastę curry i liście limonki, krótko smażymy.
  3. Dodajemy rosół i zagotowujemy. Dodajemy sos sojowy oraz sos rybny i gotujemy ok. 10 min.
  4. Makaron mie gotujemy 5 minut, odcedzamy. W miseczkach układamy kluski, kolendrę, pociętą drobno dymkę, sezam i extra plasterki chilli. Opcjonalnie dodajemy plasterki ugotowanej pręgi wołowej. Zalewamy wrzącym bulionem przez sitko, aby odcedzić warzywa i przyprawy. Wcinamy gorące!