Tajski bulion curry z makaronem mie to rozgrzewająca zupa doprawiona na ostro tajską czerwoną pastą curry, serwowana z falistym makaronem mie i świeżymi ziołami. Do przygotowania dania niezbędny jest wywar wołowo-drobiowy, który można przygotować z naszego przepisu Rosół chiński zastępując 1/2 kurczaka pręgą wołową lub inną wołowiną.
PYSZNA MIĘSNA WKŁADKA (opcja)
Jeżeli do przygotowania bulionu użyliśmy pręgę wołową, to jej po ugotowaniu zostaje nam kawałek bardzo smacznej gotowanej wołowiny. Warto jest ją pociąć w plasterki i dodać do zupy uzyskując pyszną i pożywną wkładkę mięsną.WERSJA WEGETARIAŃSKA
Danie można bardzo łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym.Prep Time | 15 minut |
Cook Time | 4 godziny (bulion) |
Servings |
osób
|
Ingredients
Bulion curry:
- 2 litry bulionu wykonanego wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego do smażenia
- 2 ząbki czosnku grubo posiekanego
- 1 szt. papryczki chili grubo posiekanej
- 1 łodyżka trawy cytrynowej grubo posiekanej
- kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka), grubo posiekanego
- 4 łyżki pasty curry czerwonej
- 5 szt. liści limonki kaffir suszonych
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
Dodatki:
- 500 g makaronu mie
- pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
- pęczek cebuli dymki drobno posiekana (sam szczypior)
- 4 łyżki sezamu białego
- kilka plasterków papryczki chili
Ingredients
Bulion curry:
Dodatki:
|
Instructions
- Przygotowujemy bulion najlepiej wołowo-drobiowy. Możemy skorzystać z tego przepisu Rosół chiński zastępując 1/2 kurczaka pręgą wołową. W wersji wege używamy bulionu warzywnego lub warzywno-grzybowego.
- Na 1 łyżeczce oleju sezamowego, na średnim ogniu podsmażamy czosnek, chilli, trawę cytrynową i imbir. Kiedy warzywa zaczną wydzielać piękny aromat dodajemy pastę curry i liście limonki, krótko smażymy.
- Dodajemy rosół i zagotowujemy. Dodajemy sos sojowy oraz sos rybny i gotujemy ok. 10 min.
Share this Recipe