Tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego
Ocena ze starego portalu: 4,73 / 15 ocen
Bardzo egzotyczna i bardzo smaczna zupa. 3 składniki są w Polsce trudno dostępne, jednak można je zastąpić zieloną pastą curry. Trawa cytrynowa jest podstawową tajską przyprawą, nadaje potrawom bardzo charakterystyczny smak. W ostateczności można ją zastąpić 1 łyżką startej skórki cytrynowej.
Aktualizacja 02-2017: Powyższy tekst powstał ok. 2004 roku, obecnie wszystkie składniki do zupy są dostępne w naszym sklepie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Przyprawy:
Instructions
  1. Skórkę limonki zetrzeć na tarce, wycisnąć sok.
  2. Pierś kurczaka pociąć w cienkie paski.
  3. W garnku zagotować rosół, dodać trawę cytrynową (skórkę cytryny), skórkę i sok limonki, sos rybny, przyprawy. Wymieszać, ponownie zagotować.
  4. Dodać kurczaka i mleko kokosowe. Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2 min.
  5. Wlać zupę do miseczek, posypać kolendrą. Zupa gotowa do padania.