Ocena ze starego portalu: 4,73 / 15 ocen
Bardzo egzotyczna i bardzo smaczna zupa. 3 składniki są w Polsce trudno dostępne, jednak można je zastąpić zieloną pastą curry. Trawa cytrynowa jest podstawową tajską przyprawą, nadaje potrawom bardzo charakterystyczny smak. W ostateczności można ją zastąpić 1 łyżką startej skórki cytrynowej.
Aktualizacja 02-2017: Powyższy tekst powstał ok. 2004 roku, obecnie wszystkie składniki do zupy są dostępne w naszym sklepie.
Bardzo egzotyczna i bardzo smaczna zupa. 3 składniki są w Polsce trudno dostępne, jednak można je zastąpić zieloną pastą curry. Trawa cytrynowa jest podstawową tajską przyprawą, nadaje potrawom bardzo charakterystyczny smak. W ostateczności można ją zastąpić 1 łyżką startej skórki cytrynowej.
Aktualizacja 02-2017: Powyższy tekst powstał ok. 2004 roku, obecnie wszystkie składniki do zupy są dostępne w naszym sklepie.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szt. piersi kurczaka ok 200g
- 1/2 puszki mleka kokosowego (można uzyć całą puszkę)
- 1 łyżka trawy cytrynowej posiekanej
- 1 szt. limonki wyciśnięty sok i starta skórka
- 2 łyżki sosu rybnego
- trochę listków kolendry do dekoracji
Przyprawy:
- 5 szt. liści limonki kaffir w całości
- 1 łyżka galangalu (lub 2cm świeżego korzenia)
- 1 szt. papryczki chili zielonej posiekanej
Ingredients
Przyprawy:
|
Instructions
- W garnku zagotować rosół, dodać trawę cytrynową (skórkę cytryny), skórkę i sok limonki, sos rybny, przyprawy. Wymieszać, ponownie zagotować.
- Dodać kurczaka i mleko kokosowe. Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2 min.
Share this Recipe