Tajska zupa Tom Yum z młodym jackfruitem i kawałkami kurczaka w Panko.
Klasyka kuchni tajskiej, czyli słynna ostro-kwaśna zupa Tom Yum, o znakomitym smaku i aromacie. W najnowszym przepisie dodaliśmy do zupy pokrojone kawałki młodego jackfruita (dodatkowa porcja błonnika), a kurczaka proponujemy podać oddzielnie (tak aby nie pływał długo w zupie) w chrupiacej panierce panko. Jako alternatywę zamiast kurczaka można oczywiście zaserwować krewetki obtoczone w panko. Dodatek pasty chili Prik Pao i pokrojonego świeżego chili sprawia, że nasza zupa Tom Yum jest jeszcze bardziej pikantna i rozgrzewająca.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Instructions
Zupa
  1. Do garnka z bulionem dodajemy 3 łodyżki trawy cytrynowej i chwilę gotujemy
  2. Dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki i odsączonego jackfruita oraz pokrojone pieczarki. Gotujemy 5 minut
  3. Następnie dodajemy mleczko kokosowe oraz paste Tom Yum i cukier palmowy. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy całość
  4. W kolejnym kroku dodajemy puree z czosnku, z imbiru i pastę chili Prik Pao
  5. Na koniec wrzucamy liście limonki chwilę gotujemy, a następnie wyławiamy je z zupy. Zupę mamy gotową 🙂
Kurczak w Panko
  1. Pokrojone w paski piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem
  2. Obtaczamy paski kurczaka kolejno w mące, jajku, na końcu w panierce panko
  3. Kurczaka smażymy w oleju na woku w średniej temperaturze, aż kurczak będzie złocisty
  4. Zupę przelewamy do miski, układamy na wierzchu kurczaka w panko i dekorujemy kolendrą, limonką oraz pokrojona papryczką chili