Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem to słynna tajska zupa z galangalu na mleku kokosowym z dodatkiem kurczaka. Jest to średnio pikantna, pyszna zupę o wspaniałym aromacie. Tom Kha Gai oznacza po tajsku "zupę (tom) z galangalu (kha) i kurczaka (gai)", niestety świeży galangal jest bardzo ciężko dostępny, na szczęście bardzo dobrze zastąpi go świeży korzeń imbiru.
UWAGA: Jeżeli nie lubimy zbyt pikantnych smaków należy zrezygnować z pieprzu. Dodatek cukru jest także opcjonalny, przed dodaniem należy spróbować zupę i dosłodzić jeżeli uznamy, że jest zbyt kwaśna.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g piersi kurczaka
- 2 szklanki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka pasty chili Prik Pao
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2,5 łyżki soku z limonki
- 1 puszka grzybów słomianych osączonych z zalewy
- 1 łyżka cukru
- trochę świeżej kolendry do przybrania
SKŁADNIKI NA PASTĘ PRZYPRAWOWĄ:
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łodyżka trawy cytrynowej
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm świeżego imbiru lub galangalu (jeżeli jest dostępny)
- 1 szt. cebuli dymki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Ingredients
SKŁADNIKI NA PASTĘ PRZYPRAWOWĄ:
|
Instructions
- Piersi kurczaka pokroić w niewielkie kawałki.
- Zagotować bulion, dodać mleko kokosowe, przygotowaną pastę przyprawową i pastę chili, wymieszać, wrzucić pokrojone mięso i grzyby słomiane.
- Następnie dodać sok z limonki i sos rybny, spróbować jeżeli zupa jest zbyt kwaśna dodać cukru. Gotować ok. 3 min., aż mięso się ugotuje (zmieni kolor na biały). .
Share this Recipe