Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców to sałatka, którą możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Porwane listki sałaty zamknąć w plastikowym pojemniku a sos osobno w słoiczku. Przed samym podaniem połączyć składniki i posypać orzechami. Stosować jako dodatek do dania głównego lub jako lekką przekąskę.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. sałaty rzymskiej lub sałaty lodowej
- 1/2 szt. zielonego ogórka (długi)
- kilka szt. cebulek małych (najlepsze z cebuli dymki)
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżka świeżej mięty listki porwać na małe kawałki
Sos:
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 szt papryczki chili suszonej posiekanej, bez pestek
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego lub cukru palmowego
Ingredients
Sos:
|
Instructions
- Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni, następnie posiekać w duże kawałki.
- Porwać ręką listki sałaty i przełożyć do dużej miski.
- Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić ogórek w cienkie, długie plastry i dodać do sałaty.
- Cebulkę pokroić w ukośne plasterki i wsypać do miski.
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i polać sałatkę. Przy pomocy pałeczek lub 2 widelców wymieszać sałatę tak, aby wszystkie listki pokryły się sosem.
Share this Recipe