Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym
Kuchnię azjatycką pokochałam m.in. za to, że tak łatwo jest mi ją zaadoptować do naszych rodzimych gustów i składników. Lubimy kurczaka, lubimy kluseczki i świeże zioła. Ta tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym może nam przypominać kuchnię włoską: jest makaron i bazylia, ale kiedy spróbujecie tego delikatnego makaronu w słodko – słonym sosie, przeniesiecie się w orientalne klimaty! Smacznego!

To pierwszy przepis Magdy Klimczak na naszej stronie, od teraz regularnie raz w tygodniu będziemy publikować 1 danie przygotowane specjalnie przez Magdę dla naszego serwisu. A tutaj kilka słów o Magdzie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
1godzina
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
1godzina
Ingredients
Marynata:
Makaron:
Zioła / dodatki:
Instructions
  1. Wszystkie składniki marynaty łączymy. Pierś kurczaka przekrawamy na pół, delikatnie rozklepujemy ręką i marynujemy min. 1 godzinę.
  2. Pierś przekładamy wraz z marynatą na patelnie i smażymy 4-5 min z każdej strony, aż marynata stanie się gęsta i oblepi mięso. Przekładamy na talerz.
  3. MAKARON: Mleko kokosowe łączymy z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem trzcinowym i sosem sojowym.
  4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, odsączamy. Wrzucamy na patelnię, dodajemy sos z mleka kokosowego, delikatnie podgrzewamy.
  5. Na dno miski wykładamy porwane zioła: bazylię tajską i miętę, wykładamy makaron w sosie i kurczaka*, posypujemy dymką, chili i sezamem.

    *Kurczaka podajemy w całości lub tniemy w kawałki (według gustu).