Kuchnię azjatycką pokochałam m.in. za to, że tak łatwo jest mi ją zaadoptować do naszych rodzimych gustów i składników. Lubimy kurczaka, lubimy kluseczki i świeże zioła. Ta tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym może nam przypominać kuchnię włoską: jest makaron i bazylia, ale kiedy spróbujecie tego delikatnego makaronu w słodko - słonym sosie, przeniesiecie się w orientalne klimaty! Smacznego!
To pierwszy przepis Magdy Klimczak na naszej stronie, od teraz regularnie raz w tygodniu będziemy publikować 1 danie przygotowane specjalnie przez Magdę dla naszego serwisu. A tutaj kilka słów o Magdzie.
To pierwszy przepis Magdy Klimczak na naszej stronie, od teraz regularnie raz w tygodniu będziemy publikować 1 danie przygotowane specjalnie przez Magdę dla naszego serwisu. A tutaj kilka słów o Magdzie.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kurczaka 200-250g
- trochę oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łodyżka trawy cytrynowej pokrojonej w cieniutkie plasterki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego tajskiego lub innego jasnego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 2 łyzki oleju sezamowego
Makaron:
- 250 g makaronu ryżowego nitki
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego tajskiego lub innego jasnego
Zioła / dodatki:
- pęczek świeżej mięty porwanej ręką
- pęczek świeżej bazylii porwanej ręką
- 2 szt. cebuli dymki (sam szczypior), posiekanej
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
- 1 szt. papryczki chili świeżej lub z zalewy
Ingredients
Marynata:
Makaron:
Zioła / dodatki:
|
Instructions
- Wszystkie składniki marynaty łączymy. Pierś kurczaka przekrawamy na pół, delikatnie rozklepujemy ręką i marynujemy min. 1 godzinę.
- Pierś przekładamy wraz z marynatą na patelnie i smażymy 4-5 min z każdej strony, aż marynata stanie się gęsta i oblepi mięso. Przekładamy na talerz.
- MAKARON: Mleko kokosowe łączymy z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem trzcinowym i sosem sojowym.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, odsączamy. Wrzucamy na patelnię, dodajemy sos z mleka kokosowego, delikatnie podgrzewamy.
Share this Recipe