Szpinak z sosem sezamowym
Szpinak z sosem sezamowym to ciekawy dodatek do sushi ale może być też stosowany jako przystawka lub składnik kilkudaniowego azjatyckiego posiłku. Przygotowuje się go bardzo szybko dlatego warto spróbować tego nowego smaku szpinaku. W wersji wegetariańskiej/wegańskiej należy użyć dashi z kombu i/lub grzybów shitake. wymieszanego z 4 łyżkami ciepłej wody w wersji wege zastapić kombu shitake dashi

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Ingredients
Instructions
  1. Szpinak opłukać w zimnej wodzie, usunąć łodyżki i wrzucić do wrzącej osolonej wody.
  2. Blanszować przez 1 minutę, odcedzić i przelać zimną wodą. Osuszyć na sicie.
  3. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
  4. Przygotować sos mieszając pastę sezamową z sosem sojowym i dashi na gładką masę. Dodać ziarna sezamu i wymieszać.
  5. Szpinak rozłożyć do miseczek i polać sosem.