Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu
Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu to danie to pochodzące z kuchni katońskiej i bardzo przypomina japońską tempurę. W taki sam sposób możemy również przygotować liście kalafiora. Jest to rodzaj przekąski, która może być także elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Ingredients
Ciasto:
  • 100g mąki pszennej
  • 1/2łyżeczki drożdży w proszku
  • 1szt. jajka
  • sól
  • pieprz
  • 3/4szklanki zimnej wody
Instructions
  1. Oczyścić i dokładnie opłukać liście szpinaku. Obsuszyć papierowym ręcznikiem aby ciasto dobrze przywierało do liści.
  2. Wymieszać w miseczce mąkę, drożdże, jajko, sól i pieprz. Dolać wody aż do uzyskania konsystencji lejącego ciasta i kilka minut wyrabiać widelcem.
  3. Rozgrzać olej w woku. Obtaczać liście szpinaku w cieście i zanurzać je w gorącym oleju. Smażyć partiami do uzyskania złotego koloru.
  4. Wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej i obsączać z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.
  5. Układać na podgrzanym półmisku. Podawać z ulubionymi sosami do maczania.