Szaszłyki wieprzowe z kasztanami wodnymi
Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen
Szaszłyki wieprzowe z kasztanami wodnymi to chińska wersja tej popularnej na całym świecie potrawy. Zastosowanie kasztanów powoduje, że szaszłyki są wyjątkowo chrupkie. Smakują zabójczo, podane na przyjęciu (nie koniecznie chińskim) zagwarantują wam opinie kucharza doskonałego :). Porada: krojenie i nabijanie kasztanów wymaga dużej ostrożności ponieważ są bardzo kruche i mogą się rozpadać, ale po kilku niepowodzeniach powinniście nabrać wprawy. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym i daniem warzywnym np. marchewka z makaronem sojowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 45minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
4osoby 45minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
  • 4łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2łyżki wina ryżowego
  • 1szt. jajka
Dodatek:
Instructions
  1. Mięso i wędlinę pokroić w cienkie plasterki. Każdy kasztan pokroić na 3 plasterki.
  2. Nabijać na patyki do szaszłyków mięso, szynkę, kasztan wodny i tak dalej.
  3. Szaszłyki nie powinny być za długie bo nie zmieszczą się do woka (moje miały ok. 10 cm)
  4. Gotowe szaszłyki polać marynatą i odstawić na 30 min.
  5. Składniki ciasta dokładnie wymieszać. Szaszłyki obtaczać w cieście i smażyć na głębokim oleju aż się ładnie zarumienią.
  6. Usmażone szaszłyki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Danie gotowe, podawać z gotowanym ryżem jaśminowym i daniem warzywnym np. marchewka z makaronem sojowym.