Szaszłyki rybne
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 4 oceny
Oryginalne, bardzo smaczne szaszłyki z ryby, sera i ogórka. Danie typu fusion wykonane na bazie europejskiego przepisu przerobionego / doprawionego w stylu chińskim. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
8szaszłyków 45minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
8szaszłyków 45minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
Dodatek:
Instructions
  1. Filet pociąć w kostkę 3x3x1 cm (zazwyczaj z 1 kostki rybnej wychodzi 6 kawałków). Polać marynatą odstawić na 30 min.
  2. Ser pokroić tak samo jak rybę, ogórek pokroić w 1 cm plasterki.
  3. Nabijać na patyki do szaszłyków ogórek, ser, rybę itd.
  4. Wymieszać składniki na ciasto, dodać tyle wody, żeby ciasto było płynne, ale bardzo gęste.
  5. W woku lub na patelni (w małym woku szaszłyki mogą się nie mieścić) rozgrzać olej. Maczać szaszłyki w cieście (ciasto musi dokładnie pokrywać szaszłyk, dzięki temu ser nie będzie wypływał) i smażyć na oleju z obu stron, aż będą złociste (1-1,5 min).
  6. Wyjąć z oleju i osączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące.