Sushi kwadratowe – Shikai maki
Sushi kwadratowe – Shikai maki to bardzo dekoracyjna wersja sushi gdzie można wykazać się nie tylko zdolnościami kulinarnymi ale i manualnymi. Do wypełnienia możemy zastosować różnorodne składniki uzyskując wielokolorowe wzory. My użyliśmy 3 rodzaje warzyw ale świetnie sprawdza się także omlet tamago – spróbujcie!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 40minut
Servings Prep Time
2osoby 40minut
Ingredients
Dodatkowo:
Pasta:
Przybory:
Instructions
  1. Składniki pasty połączyć z sobą dokładnie mieszając.
  2. Na bambusowej macie położyć połowę arkusza wodorostów prostopadle do siebie. Przy pomocy kilku ziarenek ryżu dokleić drugi kawałek nori. Powstanie długi pasek nori.
  3. Wilgotną dłonią nabrać ryż i rozłożyć na nori, zostawić wolne 1/4 paska. Posmarować przygotowaną wcześniej pastą rozłożony ryż.
  4. Zacząć zwijać od swojej strony. Miejsce wolne od składników posmarować lekko tezu (zakwaszona woda) i kontynuować rolowanie. Odłożyć rolkę na kilka minut na bok aby lepiej się skleiła.
  5. Następnie przy pomocy bardzo ostrego noża przeciąć rolę wzdłuż na cztery ćwiartki.
  6. Położyć następny kawałek nori na macie, dokleić jak poprzednio drugi kawałek nori i ponownie pokryć ryżem, zostawić wolne 1/4 paska.
  7. Przecięte rolki układać na ryżu: najpierw położyć 2 ćwiartki w literę V ( zob. zdjęcie).
  8. Na tym, w środku, układać wzór z kawałków papryki, ogórka i marchewki na koniec położyć kolejne ćwiartki rolki.
  9. Zwijać wszystko, starając się uformować kształt o kwadratowym przekroju. Przy końcu rolowania, zwilżyć nori tezu.
  10. Odłożyć na deskę na kilka minut a następnie ostrym, zwilżonym zimną wodą nożem kroić na cztery równe części. Podawać z sosem sojowym.