Przejdź do treści

Sushi kwadratowe – Shikai maki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sushi kwadratowe - Shikai maki
Sushi kwadratowe - Shikai maki to bardzo dekoracyjna wersja sushi gdzie można wykazać się nie tylko zdolnościami kulinarnymi ale i manualnymi. Do wypełnienia możemy zastosować różnorodne składniki uzyskując wielokolorowe wzory. My użyliśmy 3 rodzaje warzyw ale świetnie sprawdza się także omlet tamago - spróbujcie!
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Prep Time 40 minut
Servings
osoby
Ingredients
Dodatkowo:
Pasta:
Przybory:
Rodzaj dania Sushi
Prep Time 40 minut
Servings
osoby
Ingredients
Dodatkowo:
Pasta:
Przybory:
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Składniki pasty połączyć z sobą dokładnie mieszając.
  2. Na bambusowej macie położyć połowę arkusza wodorostów prostopadle do siebie. Przy pomocy kilku ziarenek ryżu dokleić drugi kawałek nori. Powstanie długi pasek nori.
    Sushi kwadratowe - Shikai maki
  3. Wilgotną dłonią nabrać ryż i rozłożyć na nori, zostawić wolne 1/4 paska. Posmarować przygotowaną wcześniej pastą rozłożony ryż.
    Sushi kwadratowe - Shikai maki
  4. Zacząć zwijać od swojej strony. Miejsce wolne od składników posmarować lekko tezu (zakwaszona woda) i kontynuować rolowanie. Odłożyć rolkę na kilka minut na bok aby lepiej się skleiła.
    Sushi kwadratowe - Shikai maki
  5. Następnie przy pomocy bardzo ostrego noża przeciąć rolę wzdłuż na cztery ćwiartki.
  6. Położyć następny kawałek nori na macie, dokleić jak poprzednio drugi kawałek nori i ponownie pokryć ryżem, zostawić wolne 1/4 paska.
  7. Przecięte rolki układać na ryżu: najpierw położyć 2 ćwiartki w literę V ( zob. zdjęcie).
    Sushi kwadratowe - Shikai maki
  8. Na tym, w środku, układać wzór z kawałków papryki, ogórka i marchewki na koniec położyć kolejne ćwiartki rolki.
    Sushi kwadratowe - Shikai maki
  9. Zwijać wszystko, starając się uformować kształt o kwadratowym przekroju. Przy końcu rolowania, zwilżyć nori tezu.
  10. Odłożyć na deskę na kilka minut a następnie ostrym, zwilżonym zimną wodą nożem kroić na cztery równe części. Podawać z sosem sojowym.
    Sushi kwadratowe - Shikai maki
Share this Recipe