Sushi kwadratowe - Shikai maki to bardzo dekoracyjna wersja sushi gdzie można wykazać się nie tylko zdolnościami kulinarnymi ale i manualnymi. Do wypełnienia możemy zastosować różnorodne składniki uzyskując wielokolorowe wzory. My użyliśmy 3 rodzaje warzyw ale świetnie sprawdza się także omlet tamago - spróbujcie!
Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 płaty wodorostów nori przeciete na pół
- 2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 1/4 szt. papryki zielonej pokrojonej w cienkie paski
- 1 szt. marchewki małej, pokrojonej w cienkie paski
- 1/2 szt. ogórka małego, pokrojonego w długie słupki
Dodatkowo:
- sos sojowy japoński do maczania
Pasta:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka wasabi
- 1 łyżeczka sezamu białego uprażonego
Przybory:
- mata bambusowa do sushi
- ostry nóż
- zimna wodą z łyżką octu (tezu)
Ingredients
Dodatkowo:
Pasta:
Przybory:
|
Instructions
- Składniki pasty połączyć z sobą dokładnie mieszając.
- Następnie przy pomocy bardzo ostrego noża przeciąć rolę wzdłuż na cztery ćwiartki.
- Położyć następny kawałek nori na macie, dokleić jak poprzednio drugi kawałek nori i ponownie pokryć ryżem, zostawić wolne 1/4 paska.
- Zwijać wszystko, starając się uformować kształt o kwadratowym przekroju. Przy końcu rolowania, zwilżyć nori tezu.
Share this Recipe