Surówka z ogórków po chińsku
Surówka z ogórków po chińsku to warzywny dodatek w stylu azjatyckim, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Surowe, zasolone ogórki doprawione konkretnym słodko-kwaśno-pikantnym sosem. To pikantne danie warzywne najlepiej serwować jako dodatek do łagodnych dań mięsnych. Powinno też bardzo dobrze smakować do polskich dań typu “schabowy”.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2024
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Ingredients
  • 6szt. ogórków gruntowych
  • 1łyżeczka soli
  • 1łyżeczka cukru
Sos:
Instructions
  1. Ogórki tniemy na ćwiartki, a następnie każda ćwiartkę w poprzek na pół. Następnie każdy kawałek kładziemy na deskę skórą do góry, płaską częścią noża uderzamy od góry w celu delikatnego zmiażdżenia miąższu.
  2. Pocięte ogórki posypujemy solą i cukrem, odstawiamy na pół godziny.
  3. Odsączamy ogórki z płynu i zalewamy sosem, podajemy schłodzone jako warzywny dodatek.