Surówka z ogórków po chińsku to warzywny dodatek w stylu azjatyckim, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Surowe, zasolone ogórki doprawione konkretnym słodko-kwaśno-pikantnym sosem. To pikantne danie warzywne najlepiej serwować jako dodatek do łagodnych dań mięsnych. Powinno też bardzo dobrze smakować do polskich dań typu "schabowy".
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 6 szt. ogórków gruntowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- 2 łyźki mirinu lub 1 1/2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżka płatków chili
Ingredients
Sos:
|
Instructions
- Ogórki tniemy na ćwiartki, a następnie każda ćwiartkę w poprzek na pół. Następnie każdy kawałek kładziemy na deskę skórą do góry, płaską częścią noża uderzamy od góry w celu delikatnego zmiażdżenia miąższu.
- Pocięte ogórki posypujemy solą i cukrem, odstawiamy na pół godziny.
Share this Recipe