Spring rolls to lekka przekąska, która jest bardzo popularna na ulicznych straganach Azji. Przygotowuje się je używając arkuszy z papieru ryżowego. W odróżnieniu od tradycyjnych sajgonek nie smaży się ich na głębokim tłuszczu, tylko podaje na surowo z dodatkiem aromatycznego sosu. Wersja bez smażenia jest wiosenna, lekkostrawna i zdecydowanie mniej kaloryczna niż tradycyjne sajgonki 😉 Spring rollsy to idealna przekąska na imprezę. Można szybko je przygotować i później łatwo skonsumować rękoma 🙂
Wiosenne Spring rollsy to lekka przekąska, która jest bardzo popularna na ulicznych straganach Azji. Przygotowuje się je używając arkuszy z papieru ryżowego. W odróżnieniu od tradycyjnych sajgonek nie smaży się ich na głębokim tłuszczu, tylko podaje na surowo z dodatkiem aromatycznego sosu.
Prep Time | 20 minut |
Cook Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 12 arkuszy papieru ryżowego
- 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego lub z mięsa z szynki
- 250 g kapusty pekińskiej
- 20 g grzybów mun paski
- 100 g makaronu sojowego
- 2 łyżki pasty z czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- garść kiełków fasoli mung
- 100 ml sosu do sajgonek
- 1 łyżka oleju sojowego
- szczypta soli i pieprzu
- świeża papryczka chili do dekoracji
- świeży szypior do dekoracji
Ingredients
|
Instructions
- Kapustę pokroić w cienkie paski, cebule w pióra, a marchewkę w cienkie słupki. Kiełki fasoli Mung odcedzić na sitku. Wszystkie warzywa przełożyć do misek.
- Makaron sojowy pokruszyć na mniejsze kawałki, a następnie zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 3 minuty. Następnie odcedzić i zostawić na sitku.
- Grzyby Mun zalać wrzątkiem pozostawić na ok. 10 min, a następnie pogotować 5 min. Dobrze odcedzić i przełożyć do miski.
- Na woku rozgrzać łyżkę oleju sojowego, wrzucić mięso i przesmażyć, dodać szczyptę soli.
- W kolejnym kroku do woka dodawać kolejno kapustę, marchewkę, cebule, grzyby Mun, wszystko smażyć ok. 10- 15 min. Pod koniec dodać kiełki fasoli Mung, sos sojowy, sos rybny, sól, pieprz, cukier, i pastę z mielonego czosnku i imbiru. Całość dobrze wymieszać i jeszcze chwile pogotować, aby farsz dobrze odparował.
- Papier ryżowy moczymy kilka sekund w ciepłej wodzie (NIE wrzątek) i rozkładamy na desce.
- Na środek papieru nakładamy dwie łyżki naszego farszu i zawijamy sajgonki, tak jak zwijamy tortillę dociskając farsz palcami, aby roladka była ścisła i nie rozwinęła się podczas jedzenia.
- Do miseczki wlewamy sos do sajgonek, spring rollsy wykładamy na talerz lub deskę i posypujemy świeżym szczypiorkiem i pokrojoną, świeżą papryczką chili.
- Spring rollsy to zdrowsza i lekkostrawna wersja, ale możemy również je usmażyć uzyskując chrupiące sajgonki 🙂
Recipe Notes
Podczas smażenia warto trzymać się pewnych zasad, aby sajgonki się nie rozleciały:
- dodajemy mniej farszu do środka.
- składniki warto pokroić jeszcze drobniej, a mięso po usmażeniu dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu
- pamiętajmy, aby roladki pozostawić do przesuszenia zaraz po zwijaniu, aby papier nie był zbyt mokry.
- sajgonki smażymy najlepiej pojedynczo lub po 2 sztuki zwracając uwagę, aby podczas smażenia się nie dotykały i nie sklejały oraz aby nie przywarły do dna patelni.
- uważamy, aby temperatura oleju była odpowiednia tzn: ani nie za wysoka ani za niska. Za wysoka może przerwać nam papier, a smażąc je w zbyt niskiej Spring Rollsy nasiąkną zbytnio tłuszczem.
Share this Recipe