Śniadanie fusion sushi / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
To orientalne śniadanie to doskonała zabawa z kuchnią fusion, także dla tych, którzy chcą się oswoić z sushi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
15minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
15minut
Ingredients
Wypełnienie maki:
  • 100g twarogu tłustego ja używam chudego, bo tak:-);
  • 75g łososia wędzonegoale może być to dowolny dodatek, np: jajko na twardo, dobre prosciuto;
  • 3łyżeczki soku z cytrynydo zamarynowania łososia
  • 1łyżeczka wasabi
  • 2łyżki słodkiej śmietanki
  • 3łyżki natki pietruszkiposiekanej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Składniki na maki sushi:
Dodatek:
Instructions
  1. Rozdrobnij twaróg, łososia pokrój w drobną kostkę lub paski, skrop go sokiem z cytryny i odstaw.
  2. Do śmietanki dodaj wasabi i dobrze wymieszaj (oprócz smaku do również dodatek, który nada odpowiednią konsystencję – nie może być za rzadki)
  3. Teraz zmieszaj śmietankę z twarogiem, drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem (niewiele, bo wasabi jest ostre, a sos sojowy słony).
  4. Dodaj łososia i delikatnie przemieszaj, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Odstaw, aby aromaty się wymieszały.
  5. Przy użyciu nori i 2 szklanek gotowego ryżu do sushi zrób maki sushi z przygotowanym napełnieniem. Podaj z sosem sojowym do maczania i baw się znakomicie. Śniadanie najlepiej smakuje we dwoje:-)