Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Wypełnienie maki:
- 100 g twarogu tłustego ja używam chudego, bo tak:-);
- 75 g łososia wędzonego ale może być to dowolny dodatek, np: jajko na twardo, dobre prosciuto;
- 3 łyżeczki soku z cytryny do zamarynowania łososia
- 1 łyżeczka wasabi
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Składniki na maki sushi:
- 4 płaty wodorostów nori
- 2 szklanki ryżu do sushi przygotowanego wg. przepisu. Mnie na 4 rolki maki wystarczają 2 szklanki, niektórzy używają więcej ryżu ok. 3 szklanek.
Dodatek:
- trochę sosu sojowego japońskiego podanego w miseczce, do maczania
Ingredients
Wypełnienie maki:
Składniki na maki sushi:
Dodatek:
|
|
Instructions
- Rozdrobnij twaróg, łososia pokrój w drobną kostkę lub paski, skrop go sokiem z cytryny i odstaw.
- Do śmietanki dodaj wasabi i dobrze wymieszaj (oprócz smaku do również dodatek, który nada odpowiednią konsystencję - nie może być za rzadki)
- Teraz zmieszaj śmietankę z twarogiem, drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem (niewiele, bo wasabi jest ostre, a sos sojowy słony).
- Dodaj łososia i delikatnie przemieszaj, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Odstaw, aby aromaty się wymieszały.
- Przy użyciu nori i 2 szklanek gotowego ryżu do sushi zrób maki sushi z przygotowanym napełnieniem. Podaj z sosem sojowym do maczania i baw się znakomicie. Śniadanie najlepiej smakuje we dwoje:-)
Share this Recipe