Smażony pstrąg z tajskim sosem curry to danie o doskonale zrównoważonych smakach. Ostrości dodaje świeży imbir i czerwone curry a jogurt lekko łagodzi pikantność. Aromat garam masala, trawy cytrynowej i kolendry harmonizuje całość.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szt. pstrąga średniej wielkości, wypatroszone i oczyszczone
- trochę soli do obsypania ryby
- 2 łyżki świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 4 łyżki oleju do smażenia
- kilka gałązek świeżej kolendry
Sos
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
- 1 łyżeczka garam masala
Dodatek:
- listki świeżej rukoli
Ingredients
Sos
Dodatek:
|
Instructions
- Wlać olej do woka i rozgrzać.
- W międzyczasie przygotować sos dokładnie mieszając jego składniki.
Share this Recipe