Smażony mangold z sosem sojowym to klasyczne wykonane danie warzywne typu stir-fry. Chińczycy uwielbiają tego typu dnia, główne warzywo (najczęściej liściaste) przesmażane jest na woku z dodatkiem czosnku, imbiru, następnie doprawione sosem sojowy i innymi przyprawami. Warzywny stir-fry serwuje się zazwyczaj jako jeden z elementów kilkudaniowego chińskiego posiłku. Smażony mangold z sosem sojowym bardzo dobrze nadaje się też na przekąskę / lunch podany na gotowanym ryżu.
CHIŃSKA KLASYKA - SOS SOJOWY, CZOSNEK, IMBIR
Smażony mangold z sosem sojowym doprawiony jest na słono w najprostszy i najlepszy możliwy sposób: sos sojowy, czosnek, imbir (i odrobina chili) . Te 3 składniki to absolutna podstawa kuchni chińskiej, często wzbogaca się je o dodatkowe smaki (olej sezamowy, chili, pieprz, cukier, miód, 5 smaków i inne). Jednak bardzo bardzo często sos sojowy, czosnek i imbir są jedynymi przyprawami w daniu - doskonałość przez prostotę. Danie można wykonać także w wersji słono-słodkiej dlatego jako opcję podaję dodatek cukru. Ostateczny smak najlepiej dopasować do pozostałych dań / dania. Jeżeli smażony mangold z sosem sojowym chcemy podać z daniem słonym wtedy najlepiej podać go w wersji posłodzonej. Jako dodatek do dania słodkiego lub słodko-kwaśnego lepsza będzie wersja bez cukru.MANGOLD ZWANY BOĆWINĄ
W naszym przepisie jako główne warzywo zastosowaliśmy Mangold znane także jako boćwina lub burak liściowy. Jest to mało popularne w Polsce warzywo, odmiana buraka, w której spożywa się liście a nie korzeń jak w popularnym buraku ćwikłowym. Jest to warzywo małe znane (zapomniane) jednak posiada znakomite walory dietetyczne. W liściach boćwiny znajduje się bardzo dużo białka (do 25% w suchej masie). Jest ono przy tym bardzo wartościowe, gdyż jego wchłanianie i wykorzystanie w organizmie wspiera duża dawka witaminy A. Boćwina dostarcza też węglowodanów złożonych, dlatego bez obawy mogą ją jeść diabetycy. Mangold zawiera także duże ilości potasu, żelaza i wapnia oraz witamin A, B1, B2 oraz C. Jeżeli nie jesteś w stanie kupić nigdzie boćwiny nie musisz rezygnować z tego dania. Mangold można zastąpić dowolnym warzywem liściastym a w szczególności nadaje się: sałata (różne odmiany), szpinak, bok choy.Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- kilka liści mangolda posiekanych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Ingredients
|
Instructions
- W woku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek i imbir i przesmażamy krótko mieszając. Dodajemy posiekane liście mangolda i smażymy 3-4 min aż zmiękną.
Share this Recipe