Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym (by M. Klimczak)
Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym to efektowne i bardzo smaczne danie warzywne w stylu japońskim. Najlepiej sprawdzi się jako warzywny dodatek do dania głównego lub wegetariańska przekąska. Jest to jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań na mojej stronie, warto jest mieć kilka takich super szybkich przepisów pod ręką. Danie bez żadnych modyfikacji jest w pełni wegetariańskie / wegańskie.

OLEJ SEZAMOWY DO SMAŻENIA

W przepisie Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym Magda użyła do smażenia olej sezamowy (ciemny), który otrzymuje się z prażonych ziaren sezamu. Ten typ oleju używa się głównie jako przyprawę o mocnym, orzechowym aromacie. Olej ten natomiast nie jest zbyt dobry do smażenia z uwagi na bardzo niską temperaturę dymienia. Dlatego nigdy nie używajcie go do smażenia stir-fry, które odbywa się na maksymalnym ogniu. Olej sezamowy jest natomiast najpopularniejszym olejem do smażenia w Korei a także jest dosyć popularny w Japonii. Koreańczycy i Japończycy uwielbiają aromat oleju sezamowego i wszędzie tam gdzie smażenie odbywa się na małym ogniu stosują właśnie olej z prażonych ziaren sezamu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 10minut
Servings Prep Time
2osoby 10minut
Ingredients
Instructions
  1. Na oleju sezamowym na niewielki ogniu podsmażamy pokrojone drobno szalotki. Dodajemy groszek cukrowy, sos sojowy, cukier i olej sezamowy chili – smażymy kolejne 5 minut.
  2. Na koniec dodajemy curry madras i delikatnie mieszamy, podajemy gorący jako dodatek do dań japońskich, chińskich, tajskich lub jako wegetariańską przekąskę.