Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym to efektowne i bardzo smaczne danie warzywne w stylu japońskim. Najlepiej sprawdzi się jako warzywny dodatek do dania głównego lub wegetariańska przekąska. Jest to jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań na mojej stronie, warto jest mieć kilka takich super szybkich przepisów pod ręką. Danie bez żadnych modyfikacji jest w pełni wegetariańskie / wegańskie.
OLEJ SEZAMOWY DO SMAŻENIA
W przepisie Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym Magda użyła do smażenia olej sezamowy (ciemny), który otrzymuje się z prażonych ziaren sezamu. Ten typ oleju używa się głównie jako przyprawę o mocnym, orzechowym aromacie. Olej ten natomiast nie jest zbyt dobry do smażenia z uwagi na bardzo niską temperaturę dymienia. Dlatego nigdy nie używajcie go do smażenia stir-fry, które odbywa się na maksymalnym ogniu. Olej sezamowy jest natomiast najpopularniejszym olejem do smażenia w Korei a także jest dosyć popularny w Japonii. Koreańczycy i Japończycy uwielbiają aromat oleju sezamowego i wszędzie tam gdzie smażenie odbywa się na małym ogniu stosują właśnie olej z prażonych ziaren sezamu.Prep Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 3 łyżki oleju sezamowego do smażenia (na małym ogniu)
- 2 szt. szalotki lub cebulki z dymki
- 1 opakowanie groszku cukrowego (ok. 200g), świeży lub mrożony
- 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego lub cukru palmowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego chili ewentualnie zastapić sosem chili
- 1 łyżeczka curry madras
Ingredients
|
Instructions
- Na oleju sezamowym na niewielki ogniu podsmażamy pokrojone drobno szalotki. Dodajemy groszek cukrowy, sos sojowy, cukier i olej sezamowy chili - smażymy kolejne 5 minut.
Share this Recipe