Smażone żeberka wieprzowe w sezamie
Ocena ze starego portalu: 4,00 / 6 ocen
Osobiście nie przepadam za żeberkami jednak smakowo potrawa jest naprawdę zabójcza. Aby mięso było bardziej miękkie należy wydłużyć proces smażenia, w tym celu należy zmniejszyć temperaturę oleju (na dużym ogniu po 8 min. żeberka będą całkowicie spalone). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie jako przekąskę.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Passive Time
4godziny
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Passive Time
4godziny
Ingredients
Marynata:
  • 1/2szt. jajkaroztrzepanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1łyżka wody
  • 1/2łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos:
Instructions
  1. Żeberka oddzielić od kości pokroić w paski 2×5 cm, wymieszać z marynatą, następnie lekko podgrzać na patelni (aż jajko się lekko zetnie) i odstawić pod przykryciem na 4 godz.
  2. Mięso osączyć z marynaty (papierem kuchennym). Wlać olej do woka, rozgrzać. Na średnio gorącym oleju smażyć żeberka 8-12 min (im dłużej tym mięso będzie chudsze i bardziej miękkie ale trzeba użyć mniejszego ognia). Wyjąć osączyć z tłuszczu.
  3. W woku zostawić łyżkę oleju. Ponownie włożyć żeberka i dodać sos. Podgrzewać mięso kilkadziesiąt sekund, mieszając. Posypać sezamem, wymieszać. Podawać na liściach sałaty.