Przejdź do treści

Smażone żeberka wieprzowe w sezamie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Smażone żeberka wieprzowe w sezamie
Ocena ze starego portalu: 4,00 / 6 ocen
Osobiście nie przepadam za żeberkami jednak smakowo potrawa jest naprawdę zabójcza. Aby mięso było bardziej miękkie należy wydłużyć proces smażenia, w tym celu należy zmniejszyć temperaturę oleju (na dużym ogniu po 8 min. żeberka będą całkowicie spalone). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie jako przekąskę.
Votes: 2
Rating: 4.5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 30 minut
Passive Time 4 godziny
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
  • 1/2 szt. jajka roztrzepanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos:
Prep Time 30 minut
Passive Time 4 godziny
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
  • 1/2 szt. jajka roztrzepanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos:
Votes: 2
Rating: 4.5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Żeberka oddzielić od kości pokroić w paski 2x5 cm, wymieszać z marynatą, następnie lekko podgrzać na patelni (aż jajko się lekko zetnie) i odstawić pod przykryciem na 4 godz.
  2. Mięso osączyć z marynaty (papierem kuchennym). Wlać olej do woka, rozgrzać. Na średnio gorącym oleju smażyć żeberka 8-12 min (im dłużej tym mięso będzie chudsze i bardziej miękkie ale trzeba użyć mniejszego ognia). Wyjąć osączyć z tłuszczu.
  3. W woku zostawić łyżkę oleju. Ponownie włożyć żeberka i dodać sos. Podgrzewać mięso kilkadziesiąt sekund, mieszając. Posypać sezamem, wymieszać. Podawać na liściach sałaty.
Share this Recipe