Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 opakowanie tofu zwartego
- 1/2 główki kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 3-4 szt. grzybów shitake wymoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone w paski
- kilka różyczek brokułów
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1 szt. jajka lekko rozmąconego
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 125 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- szczypta chili mielonego
- szczypta przyprawy 5 smaków
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 1 łyżka wody
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Wok napełnić do 1/4 wysokości olejem i dobrze rozgrzać tak by wrzucony kawałek bułki zrumienił się w ciągu 10 sekund.
- Wyjmować z woka łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Nadmiar oleju odlać, pozostawiając w woku 2 łyżki.
- Podgrzać ponownie olej i wrzucić czosnek oraz imbir.
- Po 3 sekundach dołożyć grzyby i brokuły.
- Smażyć przez 2-3 minuty a następnie dodać kapustę i kontynuować smażenie przez dalsze 3 minuty.
- Rozgarnąć wszystko na boki woka aby w środku pojawiło się dno woka. Wlać jajko i mieszając usmażyć na sucho. Rozmieszać z resztą składników.
- Wlać sos, wymieszać doprowadzić do wrzenia, żeby sos się zagęścił.
Share this Recipe