Smażone skrzydełka kurczaka
Ocena ze starego portalu: 4,57 / 7 oceny
Długo marynowane skrzydełka kurczaka usmażone na chrupko na głębokim oleju. Można serwować jako przekąskę, element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielne główne podane z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 25minut
Passive Time
24godziny
Servings Prep Time
2osoby 25minut
Passive Time
24godziny
Ingredients
Marynata:
Instructions
  1. Przeciąć skrzydełka na 3 części, końcówki odrzucić. Wymieszać składniki marynaty. Włożyć kurczaka do dużej miski, polać marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć, włożyć do lodówki i marynować 24 godz od czasu do czasu obracając aby skrzydełka lepiej wchłonęły marynatę.
  2. Smażyć skrzydełka porcjami na głębokim oleju, odwracając od czasu do czasu, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
  3. Wyjąć i dobrze osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać od razu.