Smażone krewetki królewskie z ogórkiem i makaronem Soba to eleganckie danie z krewetek Black Tiger serwowanych na gryczanym makaronie soba. Do tej potrawy należy użyć surowych krewetek i smażyć je bardzo krótko, do momentu zmiany koloru z szarego na różowy. Jeżeli do przygotowania dania użyjemy gotowanych obranych krewetek należy skrócić smażenie do 30 sek.
Prep Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 150 g makaronu gryczanego Soba
- 200 g krewetek Black Tiger duży rozmiar
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 1/3 szt. zielonego ogórka pociętego w 4-5cm paski
- 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- sos chili (ilość według gustu)
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
Ingredients
|
Instructions
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i odstawić.
- W woku dobrze rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, smażyć mieszając 15 sek.
- Wymieszać i doprawić sosem chili i sokiem z cytryny.
Share this Recipe