Prep Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- 4 szt jajka duże, wiejskie
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szczypta pieprzu
- 2 szt. cebuli dymki posiekanej
- 2 szt. papryczek chili drobno posiekanych
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Rozgrzać olej w woku do momentu, w którym na powierzchni pojawiają się bąbelki.
- Wbić jajka do miseczki i wlać do gorącego oleju. Po dwóch minutach zmniejszyć płomień. Białko powinno być ścięte, z chrupiąca skórką, a żółtko powinno pozostać płynne.
- Delikatnie wsunąć pod jajka łopatkę, wyjąć je z woka.
- Odlać olej z woka zostawiając 2 łyżki oleju, włożyć jajka z powrotem. Wstawić na ogień na kolejne 1-2 minuty, aby skórka bardziej się wysmażyła. Delikatnie wyjąć jajka z woka i odsączyć z nadmiaru oleju.
- Ułożyć na talerzu, skropić sosem sojowym i posypać pieprzem, dymką i chili. Można podawać z gotowanym ryżem.
Share this Recipe