Smażona wieprzowina z mango i marchewką
Smażona wieprzowina z mango i marchewką to łagodne w smaku tajskie danie, ciekawe połączenie delikatnej polędwiczki wieprzowej ze słodkim mango i marchewką. Miłośnicy mocnych smaków mogą podostrzyć danie dodatkiem tajskiego sosu chili Sriracha.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
4osoby 35minut
Servings Prep Time
4osoby 35minut
Ingredients
  • 1szt. polędwiczki wieprzowej
  • 2łyżki oleju arachidowegodo smażenia
  • 1ząbek czosnkuposiekany
  • 1łodyżka trawy cytrynowejlub 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
  • 3cm świeżego imbirudrobno posiekanego
  • 1szt. marchewkipokrojonej w zapałkę
  • 3szt. cebuli dymkisame cebulki, pokrojone skośnie na 1 cm kawałki
  • 1szt. mangoobranego i pokrojonego w paski
  • szczypta solido smaku
  • szczypta pieprzudo smaku
  • sos chili Srirachado polania (opcjonalnie)
Sos:
Dodatek
Instructions
  1. Polędwiczkę pokroić w paski.
  2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, trawę cytrynową i imbir, zamieszać kilka razy i dodać marchew.
  3. Smażyć mieszając przez 2 minuty do lekkiego zrumienienia a następnie wrzucić mięso, smażyć mieszając od czasu do czasu.
  4. Po 4-5 minutach smażenia dodać cebulę i mango. Smażyć cały czas mieszając przez następne 4 minuty.
  5. W filiżance połączyć sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i olej sezamowy. Powstałą mieszankę wlać do woka, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Zagotować jeszcze raz wszystko i podawać od razu z ryżem jaśminowym. Opcjonalnie, dla wielbicieli ostrzejszych potraw, sugerujemy polanie sosem chili.