Przejdź do treści

Smażona wieprzowina z mango i marchewką

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Smażona wieprzowina z mango i marchewką
Smażona wieprzowina z mango i marchewką to łagodne w smaku tajskie danie, ciekawe połączenie delikatnej polędwiczki wieprzowej ze słodkim mango i marchewką. Miłośnicy mocnych smaków mogą podostrzyć danie dodatkiem tajskiego sosu chili Sriracha.
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 35 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 1 szt. polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju arachidowego do smażenia
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej lub 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
  • 3 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 1 szt. marchewki pokrojonej w zapałkę
  • 3 szt. cebuli dymki same cebulki, pokrojone skośnie na 1 cm kawałki
  • 1 szt. mango obranego i pokrojonego w paski
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • sos chili Sriracha do polania (opcjonalnie)
Sos:
Dodatek
Prep Time 35 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 1 szt. polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju arachidowego do smażenia
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej lub 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
  • 3 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 1 szt. marchewki pokrojonej w zapałkę
  • 3 szt. cebuli dymki same cebulki, pokrojone skośnie na 1 cm kawałki
  • 1 szt. mango obranego i pokrojonego w paski
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • sos chili Sriracha do polania (opcjonalnie)
Sos:
Dodatek
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Polędwiczkę pokroić w paski.
    Smażona wieprzowina z mango i marchewką
  2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, trawę cytrynową i imbir, zamieszać kilka razy i dodać marchew.
  3. Smażyć mieszając przez 2 minuty do lekkiego zrumienienia a następnie wrzucić mięso, smażyć mieszając od czasu do czasu.
  4. Po 4-5 minutach smażenia dodać cebulę i mango. Smażyć cały czas mieszając przez następne 4 minuty.
    Smażona wieprzowina z mango i marchewką
  5. W filiżance połączyć sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i olej sezamowy. Powstałą mieszankę wlać do woka, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Zagotować jeszcze raz wszystko i podawać od razu z ryżem jaśminowym. Opcjonalnie, dla wielbicieli ostrzejszych potraw, sugerujemy polanie sosem chili.
    Smażona wieprzowina z mango i marchewką
Share this Recipe