Smażona wieprzowina z grzybami Shitake to bardzo proste i szybkie do przygotowania japońskie danie z mielonej wieprzowiny z dodatkiem najpopularniejszych japońskich grzybów. Danie lekko pikantne za sprawą przyprawy 7 smaków, której głównym składnikiem jest mielone chili. Podana z makaronem lub ryżem stanowi pełne pożywne danie obiadowe.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 4 szt. grzybów shitake wymoczone w cieplej wodzie i drobno pokrojone
- 1 kawałek selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 1 pęczek cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 2 łyżki oleju arachidowego
Przyprawy:
- 2 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
- 2 łyżeczki przyprawy 7 smaków
Dodatki:
- 200 g makaronu Udon ugotowanego lub
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Przyprawy:
Dodatki:
|
Instructions
Share this Recipe