Smażona ryba z warzywami i sosem sojowo-owocowym
Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen
Skomplikowany przepis, z wieloma składnikami, ale warto spróbować, bo smakuje znakomicie. Zrobiłem porcję dla 3 osób, ale tak nam smakowała, że zjedliśmy wszystko w dwójkę. Podawać ugotowanym ryżem japońskim.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 1godzina
Passive Time
10minut
Servings Prep Time
3osoby 1godzina
Passive Time
10minut
Ingredients
  • 500g filetów rybnych
  • 1szt. marchewkipociętej w paski lub starta na grubej tarce
  • 1szt. zielonego ogórkaśredniego pociętego w paski
  • 1szt. cebuligrubo posiekanej
  • 2szt. pomidorówśrednich, pokrojonych w półplasterki
  • 4plasterki ananasapokrojone na 8 kawałków
  • 1/2puszki kiełków fasoli munglub świeżych
  • 1cm świeżego imbiruposiekanego lub startego
  • 2łyżki sosu sojowego japońskiego
  • szczypta solido smaku
  • szczypta pieprzudo smaku
  • 1/2szklanki mąki pszennej
  • trochę olejudo smażenia
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Zaczynamy od sosu. Najpierw obieramy pomarańczę i cytrynę. Dzielimy na cząstki, następnie ścinamy grzbiety cząstek i obieramy z błonek. Następnie obrane kawałki siekamy na talerzu (tak, żeby zebrać także sok, który wycieknie).
  2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, zarumieniamy czosnek i dodajemy koncentrat, sake, miód i sok z ananasa. Mieszamy i zagotowujemy.
  3. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sosem sojowym, dodajemy do sosu na patelni, zagotowujemy, żeby się zagęścił. Na koniec dodajemy pomarańczę i cytrynę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze 30 sek.
  4. Sos gotowy. Odstawiamy. Musimy go podgrzać jeszcze raz tuż przed podaniem ryby.
  5. Filety pokroić na kawałki wielkości kotleta (wiele filetów jest akurat tej wielkości, więc obędzie się bez cięcia). Posypać solą, pieprzem i polać 1 łyżką sosu sojowego. Odstawić.
  6. W czasie, gdy ryba się marynuje przygotowujemy warzywa.
  7. Mąkę wsypujemy na płaski talerz. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju, obtaczamy kawałki ryby w mące i smażymy na oleju po 1,5-2 min z każdej strony (aż się lekko zarumieni). Osączamy na kawałku papieru kuchennego, odkładamy w ciepłe miejsce (ja np. kładę kawałki ryby na jeden talerz i wkładam je do mikrofalówki – małe pomieszczenie trzyma ciepło).
  8. W woku lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, imbir i dusimy na lekkim ogniu ok. 2 min. Dodajemy pomidory, marchewkę, kiełki sojowe i ananasa, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego. Dusimy, mieszając od czasu do czasu 2 min.
  9. Warzywa układamy na talerzu, kładziemy kawałek ryby i polewamy podgrzanym sosem. Danie serwować z ryżem, najlepiej japońskim ryżem kleistym (takim samym jak do sushi).