Ocena ze starego portalu: 4,44 / 9 ocen
Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 1 godzina |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g piersi kurczaka
- 150 g orzechów włoskich wyłuskanych
- 3 łyżek sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1 szt. białka jajka
- 2 łyżki mąka kukurydziana
- 1 łyżka sosu sojowego
Ingredients
Marynata:
|
Instructions
- Wyłuskane orzechy moczyć 10 minut w gorącej wodzie, obrać ze skórki i uprażyć na oleju w woku na złoty kolor. Orzechy wyjąć z patelni, osaczyć z tłuszczu i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru.
- W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać sos sojowy i mieszając podgrzewać na słabym ogniu. Sos w woku wymieszać dokładnie najpierw z resztą cukru pudru, następnie z winem i olejem sezamowym. Do sosu włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć mięso, szybko mieszając, jeszcze 1 i 1/2 minuty. Na koniec dodać do mięsa orzechy. Danie gotowe, serwować z ryżem.
Share this Recipe