Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kurczaka (ok. 250 gram)
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 8 szt. owoców liczi (z puszki)
- 2 łyżki nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni
- 2 łyżeczki świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- kilka krążków cebuli
- 1 łyżeczka chili mielonego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2-3 łyżki oleju arachidowego
- sól i pieprz
Marynata:
- 1/2 szklanki syropu z liczi (po owocach z puszki)
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
Ingredients
Marynata:
|
Instructions
- Ryż ugotować wg. przepisu
- Wymieszać składniki marynaty i zalać mięso. Odstawić na minimum 30 minut.
- Rozgrzać w woku olej arachidowy z olejem sezamowym, wrzucić i imbir i cebulę, smażyć mieszając 1 minutę.
- Dodać ugotowany ryż, liczi, chili, i dymkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, chwilę podgrzać.
Share this Recipe