Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie
Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie to chińskie danie w gęstym brązowym, apetycznie wyglądającym sosie. Zamiast z mięsa kaczki można tą potrawę przygotować z piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Passive Time
15minut
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Passive Time
15minut
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Kaczkę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie paski.
  2. Wymieszać składniki marynaty, zalać nimi mięso i zostawić na 15 minut (lub więcej).
  3. W niewielkiej miseczce wymieszać składniki sosu i odstawić.
  4. Rozgrzać w woku głęboki olej i smażyć partiami kawałki kaczki. Wyjmować mięso łyżką cedzakową na osobny talerz.
  5. Zlać prawie cały olej z woka, pozostawiając 2-3 łyżki. Wrzucić pora, papryczkę i imbir, smażyć mieszając przez 1 minutę, dodać usmażoną kaczkę i smażyć jeszcze 2 minuty.
  6. Wlać resztę marynaty do sosu i dodać do mięsa. Gotować aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem jaśminowym.