Smażona kapusta pekińska z selerem naciowym i fenkułem
Smażona kapusta pekińska z selerem naciowym i fenkułem to wspaniały, zdrowy dodatek do dań głównych wegetariańskich lub mięsnych. Dodatkową zaletą tego dania jest jego szybkie przygotowanie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 10minut
Servings Prep Time
2osoby 10minut
Ingredients
  • 1/2główki kapusty pekińskiej
  • 1/3szt. kopru włoskiego(fenkuła)
  • 2-3łodygi selera naciowego
  • 2łyżki olejulub oliwy
  • 2ząbki czosnkuposiekane
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1łyżeczka cukru brązowego
  • 1łyżeczka oleju sezamowego
  • 1łyżeczka soku z limonkilub cytryny
  • pieprzdo smaku
  • 1łyżka sezamu białegouprażonego na suchej patelni
Instructions
  1. Kapustę pokroić na centymetrowe kawałki. Koper włoski oraz seler naciowy pokroić w cienkie plasterki.
  2. Rozgrzać olej w woku i smażyć przez chwilę czosnek mieszając aż do wydzielenia się jego zapachu. Wrzucić seler naciowy, koper włoski i kapustę pekińską. Posypać solą, dodać cukier, wlać olej sezamowy i skropić limonką. Smażyć mieszając przez 2 minuty.
  3. Posypać do smaku pieprzem i podawać od razu. Opcjonalnie można posypać dodatkowo ziarenkami uprażonego sezamu.