SMAŻENIE NA OLEJU SEZAMOWYM
Smażona cukinia teriyaki smażona jest na ciemnym oleju sezamowym, który powszechnie uważany jest za przyprawę i nie nadaje się do smażenia z powodu niskiej temperatury dymienia. Generalnie jest to prawda ale tylko w odniesieniu do kuchni chińskiej, gdzie preferuje się szybkie, krótkie smażenia na bardzo gorącym woku. W Korei (i mniej powszechnie w Japonii) olej sezamowy jest podstawowym olejem używanym do smażenia dań, jednak stosuje się go tylko na małym i średnim ogniu. Jeżeli jednak koreański lub japoński kucharz chce wykonać danie na woku metodą stir-fry nigdy nie użyje oleju sezamowego tylko sięgnie po sprawdzony w wysokich temperaturach olej z orzeszków ziemnych.
Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl |
Autor przepisu: |
|
Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl |
Data przepisu: |
15.01.2025 |
Servings | Prep Time |
2osoby | 15minut |
|
|