Słono-pikantny kurczak tajski
Ocena ze starego portalu: 4,75 /8 ocen
Jedna z niewielu potraw dalekiego wschodu, która jest słona i ostra za razem. Podawać z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 50minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 50minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Kurczaka pokroić na kawałki 1x1x2,5 cm, włożyć do marynaty i odstawić na 30 min.
  2. Kapustę poszatkować, zieloną część szczypioru pociąć na 4-centymetrowe rurki, bambusa pociąć w paseczki.
  3. Usmażyć mięso na 3 łyżkach oleju aż zmieni kolor, wyjąć z woka, a wok umyć i wysuszyć.
  4. Ponownie rozgrzać na woku olej (tym razem 2 łyżki), wrzucić warzywa, smażyć na największym ogniu ok. 2 min
  5. Dołożyć kurczaka, dolać sos i dusić pod przykryciem ok. 3 min i danie gotowe Serwować z ryżem.