Słodko-kwaśna wieprzowina w stylu Hong-Kong / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Sweet & Sour Pork Hong Kong Style

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 40minut
Passive Time
15minut
Servings Prep Time
4osoby 40minut
Passive Time
15minut
Ingredients
Marynata:
Sos (składniki wymieszać):
  • 1szklanki wody
  • 2łyżki octu białego
  • 1/4szklanki ketchupu
  • 1/4szklanki cukru białego
  • szczypta soli
  • 2łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta barwnika Annatto
Ciasto (składniki wymieszać):
  • 1szt. jajkarozbełtanego
  • 1szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2szklanki orzeszków ziemnychposiekanych
Warzywa:
  • 1szt. papryki zielonejpokrojonej na kawałki
  • 2szt. papryczek chilipokrojonych w plasterki (bez pestek)
  • 4plastry ananasaz puszki, posiekane
  • 2ząbki czosnkuposiekanego
  • 2szt. cebuli dymkiposiekane
Instructions
  1. Mięso włożyć do marynaty i marynować 15 minut.
  2. Wymieszać osobno każdy kawałek w cieście.
  3. Rozgrzać olej w woku do 190 st.C. Wrzucać mięso w cieście na gorący olej do zbrązowienia 4-5 minut. Wyjąć mięso, osączyć na bibule.
  4. Do czystego woka wlać 1 łyżkę oleju, zagrzać, wrzucić warzywa i smażyć ok.5 minut.
  5. Dodać sos i mieszać do zgęstnienia.
  6. Dodać wieprzowinę, aż każdy kawałek pokryje się sosem. Wyjąć i natychmiast podawać.