Przejdź do treści

Słodko-kwaśna wieprzowina w stylu Hong-Kong / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Słodko-kwaśna wieprzowina w stylu Hong-Kong / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Sweet & Sour Pork Hong Kong Style
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Prep Time 40 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
Sos (składniki wymieszać):
  • 1 szklanki wody
  • 2 łyżki octu białego
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta barwnika Annatto
Ciasto (składniki wymieszać):
  • 1 szt. jajka rozbełtanego
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki orzeszków ziemnych posiekanych
Warzywa:
  • 1 szt. papryki zielonej pokrojonej na kawałki
  • 2 szt. papryczek chili pokrojonych w plasterki (bez pestek)
  • 4 plastry ananasa z puszki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 2 szt. cebuli dymki posiekane
Prep Time 40 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
Sos (składniki wymieszać):
  • 1 szklanki wody
  • 2 łyżki octu białego
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta barwnika Annatto
Ciasto (składniki wymieszać):
  • 1 szt. jajka rozbełtanego
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki orzeszków ziemnych posiekanych
Warzywa:
  • 1 szt. papryki zielonej pokrojonej na kawałki
  • 2 szt. papryczek chili pokrojonych w plasterki (bez pestek)
  • 4 plastry ananasa z puszki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 2 szt. cebuli dymki posiekane
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Mięso włożyć do marynaty i marynować 15 minut.
  2. Wymieszać osobno każdy kawałek w cieście.
  3. Rozgrzać olej w woku do 190 st.C. Wrzucać mięso w cieście na gorący olej do zbrązowienia 4-5 minut. Wyjąć mięso, osączyć na bibule.
  4. Do czystego woka wlać 1 łyżkę oleju, zagrzać, wrzucić warzywa i smażyć ok.5 minut.
  5. Dodać sos i mieszać do zgęstnienia.
  6. Dodać wieprzowinę, aż każdy kawałek pokryje się sosem. Wyjąć i natychmiast podawać.
Share this Recipe