Prep Time | 40 minut |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g polędwiczki wieprzowej pociętej na kawałki 3x1 cm
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki cukru białego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypta pieprzu
Sos (składniki wymieszać):
- 1 szklanki wody
- 2 łyżki octu białego
- 1/4 szklanki ketchupu
- 1/4 szklanki cukru białego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta barwnika Annatto
Ciasto (składniki wymieszać):
- 1 szt. jajka rozbełtanego
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki orzeszków ziemnych posiekanych
Warzywa:
- 1 szt. papryki zielonej pokrojonej na kawałki
- 2 szt. papryczek chili pokrojonych w plasterki (bez pestek)
- 4 plastry ananasa z puszki, posiekane
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 2 szt. cebuli dymki posiekane
Ingredients
Marynata:
Sos (składniki wymieszać):
Ciasto (składniki wymieszać):
Warzywa:
|
|
Instructions
- Mięso włożyć do marynaty i marynować 15 minut.
- Wymieszać osobno każdy kawałek w cieście.
- Rozgrzać olej w woku do 190 st.C. Wrzucać mięso w cieście na gorący olej do zbrązowienia 4-5 minut. Wyjąć mięso, osączyć na bibule.
- Do czystego woka wlać 1 łyżkę oleju, zagrzać, wrzucić warzywa i smażyć ok.5 minut.
- Dodać sos i mieszać do zgęstnienia.
- Dodać wieprzowinę, aż każdy kawałek pokryje się sosem. Wyjąć i natychmiast podawać.
Share this Recipe