Skrzydełka w miodzie
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Takie skrzydełka są idealną przystawką. Można również zwiększyć proporcje i podawać z ryżem jako danie główne.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Ingredients
Instructions
  1. Skrzydełka kurze dzielimy (w stawach) na 3 części, ostatnie, końcowe części odrzucamy.
  2. Pocięte skrzydełka należy ułożyć w garnku, zalać zimną wodą a następnie zagotować. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotować jeszcze 10 minut. Skrzydełka należy odcedzić i osuszyć, najlepiej delikatnie ręcznikiem papierowym.
  3. Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  4. Miód przesmażamy na oleju.
  5. Obgotowane skrzydełka ponownie umieszczamy w garnku, dodajemy bulion, wino, czosnek z imbirem, sos sojowy, przesmażony miód i dokładnie mieszamy (uważając by skrzydełka się nie rozpadły). Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Przez ostatnie 10 minut należy często wstrząsać garnkiem aby sos się nie przypalił.
  6. Układamy na półmisku i polewamy sosem. Smacznego!