Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 12 szt. skrzydełek kurczaka
- 1 cm świeżego imbiru lub
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1/2 szklanki bulionu przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 łyżka oleju do smażenia
Ingredients
|
|
Instructions
- Skrzydełka kurze dzielimy (w stawach) na 3 części, ostatnie, końcowe części odrzucamy.
- Pocięte skrzydełka należy ułożyć w garnku, zalać zimną wodą a następnie zagotować. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotować jeszcze 10 minut. Skrzydełka należy odcedzić i osuszyć, najlepiej delikatnie ręcznikiem papierowym.
- Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy.
- Miód przesmażamy na oleju.
- Obgotowane skrzydełka ponownie umieszczamy w garnku, dodajemy bulion, wino, czosnek z imbirem, sos sojowy, przesmażony miód i dokładnie mieszamy (uważając by skrzydełka się nie rozpadły). Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Przez ostatnie 10 minut należy często wstrząsać garnkiem aby sos się nie przypalił.
- Układamy na półmisku i polewamy sosem. Smacznego!
Share this Recipe